Peta Regionalna Škola Političke Filozofije dr Zoran Đinđić

IMG 3301Beograd, 12. - 18. novembar 2017. godine

Fondacija dr Zoran Đinđić je u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu, nakon tri godine pauze ove godine je ponovo pokrenula Regionalnu školu političke filozofije dr Zoran Đinđić koja se održala u Beogradu od 12. do 18. novembra 2017. godine. Ovogodišnja Regionalna škola se bavila temom Izgradnja pravne države.

Višedecenijski filozofski i politički radovi Zorana Đinđića dokaz su za to koliko je on bio svestan veličine poduhvata koji je pred regionom kako bi se od jedne nefunkcionalne, multinacionalne države, stvorile pravne nacionalne države koje su sposobne za saradnju i suživot.Neka od pitanja koje je Zoran Đinđić pokrenuo u svojim radovima ticala su se modernizacije države i društva, pitanje granica na Zapadnom Balkanu, pitanje narodnosti i pitanje dobro uređenog poretka kroz ustav koji prati interese nacije.

Cilj pete Regionalne škole političke filozofije je bio da se razmotre ta pitanja i analizira dokle su države Zapadnog Balkana stigle pred petnaestogodišnjicu od atentata na Zorana Đinđića.

Škola je okupila 17 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji su imali priliku da učestvuju na predavanjima i radionicama koje su priredili stručnjaci, kako iz Srbije, tako i iz regiona. 

Pored veoma gustog radnog programa škole, polaznici su tokom svog boravka u Beogradu posetili Narodnu skupštinu Republike Srbije i Arhiv Srbije.

Free business joomla templates