Dodeljene nagrade dr Zoran Đinđić za 2007. godinu

Novi Sad, 17. decembar 2007.

b_200_150_16777215_00___images_stories_dodela_nagrade_dr_zoran_ini_u_novom_sadu_1.jpgPredsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je Srbiji "na dohvat ruke" ideja izgradnje društva koje u vrednosnom smislu ne zaostaje za evropskim.

"Ta ideja nam je na dohvat ruke 2008. godine. Mi smo ti koji odlučujemo da li ćemo svoju sudbinu uzeti u svoje ruke, mi smo ti koji odlučujemo kako će ova zemlja izgledati u narednim godinama i moramo mnogo da radimo u narednim godinama", rekao je Tadić u Novom Sadu na dodeli nagrada za mlade naučnike "Dr Zoran Đinđić".

Prema Tadićevim rečima, Đinđićeva osnovna ideja bila je "ideja moderne, evropske Srbije, koja i politički, bezbednosno, tehnološki, vrednosno pripada kontinentu na kojem je i geografski". "Mi nećemo odustati od naših strateških ciljeva, a to je Srbija u Evropi, izgradnja jednog modernog, vrednosno dobro postavljenog društva. Mi nećemo odustati od svega onoga što je radio Zoran, i što nastavlja da radi svojom mišlju i svojim delom", rekao je Tadić. On je dodao da je Đinđić radio više od svojih kolega, zbog čega je postizao i bolje rezultate od njih.

"Tako i nacije. Kada jedna nacija složno i jasno radi svakoga dana više nego ona nacija sa kojom se takmiči, onda su i institucije te nacije, tog naroda veće, onda su i vrednosti koje uspostavljaju takve nacije za ugled svima, onda su i mostovi bolji i tehnologija je naprednija, onda je i život lakši i ugodniji za građane", naveo je Tadić.

On je poručio da Srbija mora u narednim godinama da posveti suštinsku pažnju obrazovanju i nauci i da ih podstiče i investira u te oblasti života, jer samo na taj način Srbija može da se razvija.

Godišnju nagradu "Dr Zoran Đinđić" za mladog naučnika i istraživača, koju zajednički dodeljuju Univerzitet u Novom Sadu i Izvršno veće Vojvodine, dobio je Goran Stojanović (35), docent na Katedri za elektroniku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, kojem je pripalo i 800.000 dinara.

Na svečanosti u Izvršnom veću Vojvodine Goranu Stojanoviću nagradu je uručila udovica Zorana Đinđića i predsednica UO Fonda dr Zoran Đinđić Ružica Đinđić.

Nagradu "Dr Zoran Đinđić" za najbolji diplomski ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka i 200.000 dinara dobio je Marko Škorić (31), magistar socioloških nauka sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na kojem je svojevremeno predavao i Zoran Đinđić.

Istoimenu nagradu za najboljeg diplomiranog studenta Univerziteta u Novom Sadu u 2007. godini i 150.000 dinara dobila je Aleksandra Marcikić (22) sa novosadskog Ekonomskog fakulteta.

Free business joomla templates