Ružica Đinđić otvorila međunarodnu konferenciju "Dunav - žila kucavica Evrope"

Nemačka-Ulm, 6-8. novembar 2007.

b_200_150_16777215_00___images_stories_ulm.jpgPredsednica Upravnog odbora Fonda "Dr Zoran Đinđić" Ružica Đinđić, otvorila je u Ulmu međunarodnu konferenciju "Dunav - žila kucavica Evrope" (Danube - the Lifeline of Europe) koju je organizovao Dunavski biro iz Ulma i beogradska kancelarija Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ), pod pokroviteljstvom Saveznog ministarstva za tehničku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i evropskog komesara za kulturu gospodina Jana Figela.

Dvodnevnom skupu prisustvovale su delegacije zemalja iz Podunavskog regiona, a tema konferencije bila je saradnja zemalja Podunavskog regiona u oblasti ekonomije, turizma, nauke, saobraćaja, obrazovanja i zaštite životne sredine.

Otvarajući skup Ružica Đinđić je istakla da narodi koji žive u zemljama duž obale Dunava postaju svesni značaja ove reke za povezivanje država, privrede, kulture i ljudi. "Srbija shvata da je Dunav jedan od ključnih faktora njenog razvoja, ekonomskog osnaživanja i integracije", rekla je Ružica Đinđić. Na svečanom otvaranju konferencije, pored Ružice Đinđić, govorili su i gradonačelnik Ulma Ivo Gener, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Gertnot Erler, predstavnik nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Leo Krojc, kao i predsednik Dunavske komisije Milovan Božinović i potpredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Predstavljajući rad Fonda "Dr Zoran Đinđić" u okviru radne grupe "Dunav - kulturna ulica Evrope - nove forme saradnje u nauci, kulturi i komunikacijama", Ružica Đinđić je rekla: "Fond Zoran Đinđić je pokazao da kao model rada i delovanja u specifičnim okolnostima (tranzicija, nedovoljno učvršćene institucije, pojava ekstremnih političkih opcija) ima važnu i plodotvornu misiju jer kultiviše politički ambijent, posreduje u uspostavljanju veza sa okruženjem i ohrabruje mlade da se usavršavaju i da veruju u svoje perspektive u društvima u kojima su odrasli. Mi smo spremni da kao Fond, sada već sa određenim iskustvom i ugledom, uspostavimo kontakte sa svim ustanovama slične vokacije u Podunavlju, kako bismo zajedno analizirali naš rad i učinak, utvrdili elemente buduće trajne saradnje, razmene studenata i mladih stručnjaka."

Free business joomla templates