Ružica Đinđić u Pragu na dodeli nagrada za doprinos razvoju demokratije

Prag, 8. avgust 2007.

Susret Ružice Đinđić sa našim studentima u PraguRužica Đinđić, predsednica Upravnog odbora Fonda „Dr Zoran Đinđić", boravila je u Pragu kao počasni gost Fonda za američke studije iz Vašingtona.

Tom prilikom je premijeru Estonije Andrusu Ansipu uručena češko američka nagrada „Vašek i Ana Maria Polak" za doprinos razvoju demokratije. Nagrada se dodeljuje svake godine za doprinos sprovođenju demokratskih i ekonomskih reformi u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Istu nagradu je u avgustu 2002. godine primio i premijer Srbije dr Zoran Đinđić. To je bilo jedno od poslednjih javnih priznanja pokojnog premijera Srbije pred njegovu tragičnu smrt u martu 2003. godine. U svom govoru prilikom uručenja nagrade ovogodišnjem dobitniku predsednik Fonda za američke studije Rendal Tig rekao je kako je Zoran Đinđić bio inspiracija svima i odao priznanje gospođi Đinđić za njen rad i istrajnost. Govoreći o Zoranu Đinđiću gospodin Tig je još dodao:"Pre pet godina, 2002. g sa ovog podijuma našim studentima govorio je Premijer Zoran Đinđić. Govorio je o svojoj viziji nove Srbije. Bio je rečit. Inspirisao nas je. Pozvao nas je da primenimo standarde slobode u svim zemljama iz kojih su naši studenti došli. Ipak, nakon manje od godinu dana, 12. marta 2003. g. on je ubijen u Beogradu, ubijen je zbog onoga u šta je verovao od strane onih koji su se protivili njegovoj viziji, njegovom programu i njegovom liderstvu kako bi ubili energiju svih drugih koji su bili uz njega. Zoran Đinđić je mrtav ali njegovo nasleđe i duh koji inspiriše su još uvek živi. On je inspiracija mladim srbima i drugim mladim evropljanima koji žele da vide svoju zemlju, region, svet slobodniji sutra nego što je to bio juče. Njegova udovica, Ružica Đinđić je sa nama ovog popodneva. Ona je ovde prvi put nakon što je ovde bila sa njim. Ona se nada da ćete prihvatiti njegovu poruku slobode koju je tada preneo kao i poruku slobode koju vam danas prenosi Premijer Ansip i da ćete preneti tu poruku drugima. Smrt nas podseća da reči koje su ostavljene neizgovorene nikada neće biti izgovorene. Izgovorite reči koje su vaša poruka prijateljima, porodici i drugima na vašim fakultetima i u vašim zajednicama. "

Prilikom posete Ružica Đinđić srela se i sa studentima iz Srbije koji borave u Pragu na seminaru Fonda za američke studije, među kojima su i nosioci Đinđić stipendije.

Free business joomla templates