Saradnja Fonda "Dr Zoran Đinđić" i Fonda za američke studije iz Vašingtona

Beograd, 10. novembar 2006.

Direktorka internacionalnih programa Fonda za američke studije iz Vašingtona (The Fund for American Studies - TFAS), Mischelle Jeffress boravila je u kratkoj poseti Beogradu.

Tokom svog boravka ona je posetila Fond "Dr Zoran Đinđić". Michelle Jefress podsetila je na posetu Zorana Đinđića i Ružice Đinđić jednom od instituta koje TFAS organizuje u Pragu u saradnji sa univerzitetom Džordžtaun i Karlovim univerzitetom. Tog 3. avgusta 2002. na proslavi desetogodišnjice ovog instituta, predsednik Vlade Republike Srbije je primio češko-američku nagradu Polak za doprinos sprovođenju demokratskih i ekonomskih reformi u centralnoj i istočnoj Evropi.Ružica Đinđić je rekla da za nju ta poseta ima poseban značaj jer je to bilo jedno od poslednjih javnih priznanja pokojnom premijeru Srbije pred njegovu tragičnu smrt u martu 2003. godine. Ona je podsetila na druženje sa studentima koje su ona i Zoran Đinđić upriličili za učesnike iz Srbije nakon povratka iz Praga.

Fond za američke studije osnovan je 1967. godine sa ciljem da promoviše slobodu, demokratiju i vrednosti tržišne privrede. Svake godine stotine studenata iz celog sveta imaju priliku da učestvuju na institutima koje Fond organizuje u Vašingtonu, Pragu, na Kritu i u Hong Kongu. Nakon atentata na Zorana Đinđića Fond za američke studije ustanovio je Fond za stipendije Zoran Đinđić iz koga se svake godine dodeljuju dve stipendije kojima su pokriveni troškovi učešća po jednog studenta iz Srbije na institutima u Pragu i u Grčkoj.

Tokom dvočasovnog susreta dogovorena je saradnje između dva fonda, posebno kada je u pitanju odabir nosilaca ove prestižne stipendije.

Više o Fondu za američke studije možete pogledati ovde: www.tfas.org 

Free business joomla templates