Druga Letnja Škola o Demokratizaciji u Post-Konfliktnim Društvima

DSC 4782Konstanc, Nemačka, 12-19. jul 2015. godine

Fondacija dr Zoran Đinđić je u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Odeljenjem za politiku i javnu administraciju Univerziteta u Konstancu, pokrenula projekat pod nazivom Letnja škola o procesu demokratizacije u post-konfliktnim društvima. Prva škola održana je u julu 2014. godine u Beogradu, dok je druga škola realizovana od 12. do 19. jula 2015. godine u Konstancu.  Letnja  škola nastoji da produbi međukulturalne odnose među učesnicima koji dolaze iz zemlje koja je članica EU i zemlje koja je u procesu pregovora za dobijanje statusa kandidata za pristup EU. Oba univerziteta zajedno sa Fondacijom, a uz podršku Baden-Virtemberg Fondacije imaju za cilj da pokrenu i ojačaju međunarodnu saradnju radi bliske i plodne akademske razmene u narednom periodu. Na otvaranju Druge letnje škole, u ponedeljak 13. jula 2015. potpisan je Sporazum o partnerstvu između dva univerziteta koji će podrazumevati sprovođenje Erasmus Plus programa studentske i profesorske razmene. U školi je učestvovalo 12 studenata iz Srbije i 9 studenata iz Nemačke.

Na ceremoniji otvaranja druge Letnje škole o procesu demokratizacije u post-konfliktnim društvima, prisutnima su se obratili rektor univerziteta u Konstancu prof. dr Urlih Rudiger, prof. dr Vladimir Pavićević, profesor na Fakultetu političkih nauka i prof. dr Volker Šnajder, šef Odeljenja za politiku, pravo i ekonomiju.   

Tokom šestodnevnog boravka u Nemačkoj, studenti su imali mogućnosti da se bliže upoznaju sa ključnim problemima i razvojem evropskih integracija, donošenjem odluka unutar Evropske unije sa posebnim fokusom na stabilizaciju i samom procesu pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji. Profesori koji su predstavljali Univerzitet u Konstancu bili su: prof. dr Gerald Šnajder, dr Sonja Grim, prof. dr Dirk Lojfen i prof. dr Nils Vidman, dok su Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu redstavljali: prof. dr Nembojša Vladisavljević, prof. dr Vladimir Pavićević, prof. dr Bojan Vranić i Biljana Đorđević.  

Free business joomla templates